Alergeny a jejich označení

V prosinci roku 2014 vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nová vyhláška nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a prodejnám s rychlým občerstvením, uvádět seznam alergenů obsažený v jimi poskytovaných produktech.

Od vstupu České republiky do Evropské unie jde o největší nařízenou změnu v našem pohostinství. Mají podobná nařízení smysl, nebo jde o zbytečnou byrokracii a práci navíc?

Seznam potravinových alergenů

 

·       1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, ječmen, špalda)

·       2. Korýši a výrobky z nich

·       3. Vejce a výrobky z nich

·       4. Ryby a výrobky z nich

·       5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

·       6. Sojové boby a výrobky z nich

·       7. Mléko a mléčné výrobky

·       8. Všechny druhy ořechů a výrobky z nich

·       9. Celer a výrobky z něj

·       10. Hořčice a výrobky z ní

·       11. Sezamová semena a výrobky z nich

·       12. Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)

·       13. Vlčí bob a výrobky z něj

·       14. Měkkýši a výrobky z nich

Značení potravinových alergenů jako informační požadavek

 

Povinnost označování potravinových alergenů platí pro všechny výrobce potravin a ve všech provozovnách veřejného stravování, např. ve školních a v závodních jídelnách, v restauracích, v nemocnicích, v sociálních ústavech apod.

Zákon tak nařizuje jasně, zřetelně a srozumitelně označit příslušné alergeny v daných potravinách obsažené. Alergen je na jídelním lístku vyznačen slovně nebo číslem, v případě číselného označení musí být v blízkosti jídelního lístku k dispozici seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením.

Obsah alergenů a vlastní možnou přecitlivělost na tyto alergeny v daném pokrmu si pak každý strávník kontroluje a hlídá sám. V jídelnách a dalších stravovacích zařízeních není povinností vedoucích a není to ani prakticky možné upravovat a měnit výrobu, použití ingrediencí či receptury podle alergenní přecitlivělosti jednotlivých strávníků.