Alergeny a jejich označení
V prosinci roku 2014 vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nová vyhláška nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a prodejnám s rychlým občerstvením, uvádět seznam alergenů obsažený v jimi poskytovaných produktech.
Od vstupu České republiky do Evropské unie jde o největší nařízenou změnu v našem pohostinství. Mají podobná nařízení smysl, nebo jde o zbytečnou byrokracii a práci navíc?
Seznam potravinových alergenů
· 1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, ječmen, špalda)
· 2. Korýši a výrobky z nich
· 3. Vejce a výrobky z nich
· 4. Ryby a výrobky z nich
· 5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
· 6. Sojové boby a výrobky z nich
· 7. Mléko a mléčné výrobky
· 8. Všechny druhy ořechů a výrobky z nich
· 9. Celer a výrobky z něj
· 10. Hořčice a výrobky z ní
· 11. Sezamová semena a výrobky z nich
· 12. Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
· 13. Vlčí bob a výrobky z něj
· 14. Měkkýši a výrobky z nich
Značení potravinových alergenů jako informační požadavek
Povinnost označování potravinových alergenů platí pro všechny výrobce potravin a ve všech provozovnách veřejného stravování, např. ve školních a v závodních jídelnách, v restauracích, v nemocnicích, v sociálních ústavech apod.
Zákon tak nařizuje jasně, zřetelně a srozumitelně označit příslušné alergeny v daných potravinách obsažené. Alergen je na jídelním lístku vyznačen slovně nebo číslem, v případě číselného označení musí být v blízkosti jídelního lístku k dispozici seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením.
Obsah alergenů a vlastní možnou přecitlivělost na tyto alergeny v daném pokrmu si pak každý strávník kontroluje a hlídá sám. V jídelnách a dalších stravovacích zařízeních není povinností vedoucích a není to ani prakticky možné upravovat a měnit výrobu, použití ingrediencí či receptury podle alergenní přecitlivělosti jednotlivých strávníků.